tiistai 17. joulukuuta 2013

Nellin turkinhoito

Eilen heti koulusta päästyäni alkoi Nellin kauan suunnitellut hoitotoimenpiteet. Tässä postauksessa ajattelin sitten esitellä, että miten, milloin ja millä Nellin turkkia hoidetaan.

Tassu-, jalka- ja mahakarvojen leikkaus
Vasen tassu leikattuna ja oikea luonnollisena
Minulla on ollut yleensä tapana aina leikata Nelliltä tassukarvat. Se oli aluksi tosi vaikeaa, sillä Nelli on tosi arka tassuistaan. Nyt kuitenkin tassukarvojen leikkaus sujuu suuremmitta ongelmitta kuonokoppa päässä, ettei Nellin tarvitse edes harkita näykkimistä. Nykyään se jo heittäytyy selälleen makaamaan, kun leikkelen sen tassukarvat. Myös jalkakarvat kannuksen kohdilta kainaloon asti yleensä lyhennän samasta syystä kuin tassukarvatkin, eli että talvikeleillä jalkoihin jäisi vähemmän paakkuja ja sulan maan aikana rapaa ja likaa sekä ovathan ne siistimmän näköiset leikeltyinä. Pitkät mahakarvat leikkaan myös, mutta vain kesäisin ja syksyisin. Korvat puhdistettiin myös oikein perusteellisesti. 
Nelli käsittelemättömänä 5/2013
Harjaus ja pesu
Nellillähän on tosi helppohoitoinen turkki. Yleensä vain kerran viikossa se harjataan ja karvanlähtöaikaan sitten lähes päivittäin. Karvanlähtö kestää Nellillä noin kuukauden ja siinä ajassa kaikki vaatteet ja paikat kotonamme on kuorruttettu karvoilla ja kaikki ihmiset vannovat että seuraava koira on sitten lyhytkarvainen ja sellainen, jolta ei irtoa karvaa. :D Karvat ruuissa ja paikoissa, joissa Nelli ei ole edes koskaan käynyt ovat ihan normaalia myös ! 
                                                           Parhaimmat turkinhoitovälineet

Nellin turkille sovimpia harjoja ovat nämä neljä harjaa. Vasemmalla on ensimmäisenä hevosille tarkoitettu harja, jolla yleensä aina ensimmäisenä harjaan Nellin turkin läpi. Sen vieressä on parhaimmat päivänsä nähnyt kaikista parhain harja ikinä. Sitten hau-hau furminaattori, jota käytetään vain karvanlähtöaikaan. Oikealla sitten vielä tuollainen peruskampa.

 Nelli pestään noin viisi kertaa vuodessa. Keväällä heti lumien sulettua, kesällä muutaman kerran ja aina tarpeen vaatiessa, kesän lopussa ja sitten yleensä ennen joulua, kun lumet ovat tulleet. Pesuhan ei ole mikään helppo juttu Nellille. Suihku etenkin on tosi inhottava,pesuhuoneen lattia hurjan liukas ja shamppoo tosi ällöä. Viimeistään aina shamppoon levittämisen jälkeen Nelli aloittaa soololaulannan suihkussa, jota kestää sitten ihan kuivaukseen saakka. Siinä on sitten pesijän korvaparat koetuksella. Ja sitten jos joku ylimääräinen henkilö on sattunut tulla seuraamaan pesua, niin volyymi senkun kasvaa ! Ja pitkällä kokemuksella voin myös sanoa ettei Nellillä ole mikään kaunis lauluääni. Epätavallista ei myöskään ole se, että Nelli onnistuu lähes joka kerralla ennen shamppoon huuhtelua nuolaisemaan sitä. 
Shamppoona toimi tällä kertaa ihan uusi tuttavuus eli Virbacin Kerato Lux-niminen shamppoo, joka on tarkoitettu kuivalle, hilseilevälle ja rasvaiselle iholle. Toivottavasti auttaa Nellin kuivaan ihoon !

Nelli pesun jälkeen hieman pörröisenä. Turkki palautuu ennalleen parin päivän kuluttu ja siihen saakka Nelli saa kulkea pörröisenä.

4 kommenttia:

 1. Miksi Nelli pestään noin usein? Jokaisessa pesussa koira menettää oman ihonsa tuottamaa rasvaa, joka suojaa sitä ärsykkeiltä kuten kylmyydeltä ja osumilta. Koiraa ei tästä syystä pitäisi pestä kuin pakon edessä.

  VastaaPoista
 2. Tuo viisi kertaa oli vaan arvio, mutta yleensä pesen Nellin siis vaan keväällä lumien sulettua ja syksyllä lumen tultua, kun pahimmat rapakelit ovat jo takana. Kesällä sitten vaan tarpeen mukaan eli jostain syystä likaantunut. Nellillä on myös todella helposti likaantuva turkki ja se alkaa haisemaan helposti, joten pesu on silloin tarpeen.

  Minusta se kuinka usein koiran turkin pesee on ihan koirakohtaista. Esim. Nellillä epäillään atooppista ihoa, joka kutisee helposti, niin olen todennut että peseminen hillitsee kutinaa ja parantaa muutenkin sen turkin kuntoa. :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä meilläki Tuikku pestään kutakuinkin parisen kertaa vuodessa :) Ku kesän asuu ulkona, nii se paskanhajune rakki on iha kiva pestä ennen ku ottaa koville pakkasille sisälle :D Keväällä pestää kans, lähtee kivasti irtokarva ym. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ! Nellistäkin kyllä aina huomaa, milloin se on ollut häkissä, kun se alkaa haisemaan. :D

   Poista