keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kaikki koirathan pitävät barffista

Paitsi Nelli !
Tässä postauksessa ajattelin kertoa meidän ei niin onnistuneista barffaus-kokemuksista.

Ensimmäisen kerran, kun kuulin Barffauksesta ihastuin välittömästi ajatukseen, että koirille tarjoittaisiin ruokaa, jota koiraeläimet ovat myös syöneet luonnollisessa elinympäristössäänkin. Eli siis raakaa lihaa, luita ja sisäelimiä.
Halusin ehdottomasti kokeilla tätä uutta ruokavaliota Nellillä, koska sen pitäisi auttaa allergioiden hoidossa, atoppiseen ihottumaan, parantamaan koiran yleistä terveyttä, turkkia ja hampaita jne.
Nelli ruokavaliohan koostui silloinkin ja  koostuu tällä hetkellä  pääasiassa maksalaatikosta, paistetusta jauhelihasta, paistetusta lihasta (kana, nauta, sika, lammas) sekä raksuista. 

Ensin barffauksen aloittamisen ongelmana oli äiti, joka hoitaa yleensä Nellin ruokien hankkimisen ja ruokkimisen. Eikä se oikein innostunut yhtä paljoa barffauksesta kuin minä. Noin vuoden suostuttelun ja vakuuttamisen barffauksen hyödyistä äidille tuotti viimeinkin tulosta ja niinpä meninkin sitten heti eläinkauppaan ostamaan Nellille ensimmäisiä barf-aterioita.  Ostinkin sitten ihan ensimmäiseksi kokeilu ateriaksi Muschin (nykyisen Mushin) kana-aterian. 

Olin aivan varma, että Nelli ihastuu tähän uuteen ruokaan ja sitten voisin ostaa pakastimet täyteen erilaisia raakalihoja ja Nellin allergiat loppuisivat ja siitä tulisi terveempi. Nelli sanoikin sitten heti oman mielipiteensä näihin suunnitelmiini eikä koskenutkaan uuteen ruokaansa. 
En lannistunut tästä ensimmäisestä takaiskusta ja ajattelin, ettei se vaan tykkää juuri tuosta mausta. Marssin takaisin eläinkauppaan ja ostinkin sitten sika- ja nauta-mixiä Muschilta. Ja taas sama juttu. Nelli käy vaan nuuhkaisemassa kuppiaan ja sitten ei mene lähekkään enää. 

Pidin sitten tauon tästä "barffaamisesta" eli siis luovutin puoleksi vuodeksi. Uudestaan kokeilin viime hiihtolomalla lapissa, kun ostin S-marketista sellaisen pienen lihaseos-aterian ja yllättäen Nelli SÖI kaiken!
Innostuin tästä pienestä edistysaskeleesta niin paljon, että kävin ostamassa taas uusia barf-aterioita. Taaskaan Nelli ei koskenut yhteenkään Muschin ateriaan, mutta se suostui syömään ihan pikkuisen Oscar-merkkisestä jauhelihasta. Nyt viimeisin ostokseni oli muschin riista-mix, jota olen nyt kolme kertaa viime viikkojen ajan kokeillut Nellille syöttää. Ja ei edes ollut yllätys ettei se taaskaan suostunut koskemaankaan ruokaansa.

Luita me ei olla kokeiltu pariin vuoteen. Viimeksi, kun kokeilin niin Nelli kyllä söi kaiken, mutta sen maha meni luista sekaisin ja se myös alkoi vahtimaan niitä. Nyt kuitenkin suunnittelin vähän, että kokeilisin syksyllä uudestaan syöttää Nellille hirvenluita. Ja myös kaikkia ylimääräisiä sisäelimiä ja muita lihapaloja yms. mitkä eivät metsästäjille kelpaa, ajattelin tarjota Nellille. Niitä Nelli on aina ennen syönyt, mutta niitä eikä luita saa, kun ainoastaan hirvenmetsästysaikaan.

Olen myös kokeillut tarjota Nellille barf-ateriota hiukan jäisinä paloina, sotkettuna maksalaatikkoon tai raksuihin, rypsiöljyyn sekoitettuna ja tietysti ihan sulana sekä hiukan mikrossa lämmitettynä. Ainut mikä näistä kokeiluista onnistui oli juuri se s-marketista ostettu lihaseos hiukan mikrossa lämmitettynä, mutta kun kokeilin uudestaan eri merkkisellä ruualla niin ei silloinkaan Nellille kelvannut.

Haluaisin siis syöttää Nellille mahdollisimman monipuolista, terveellistä ja luonnollista ravintoa. Ja meidän ongelmahan tässä barffauksen aloittamisessa on se ettei Nelli suostu syömään valmisaterioita.

Ei tää kelpaa !

Onko teillä kokemuksia, ohjeita tai  neuvoja tähän meidän ongelmaan ?

8 kommenttia:

 1. Meillä molemmat koirat barffaa, mutta kumpikin kiertää juuri noi kauppojen valmisateriat tooodella kaukaa. Silmistä oikein näkee, että koiria yököttää se valmis pöperö. Niinpä ei auta muu kuin mennä lihakauppaan ja ostaa kaikkea lihaa tuoreena. Luita, lihaa, sisäelimiä ja erityisesti rustoja eri eläimiltä. Niitä sitten aina kerran kuussa pussittelen painon mukaan päiväannoksiin ja pakastan.

  En ole koskaan noita valmisjuttuja sen tarkemmin katsellut, mutta monet sanoo, että niissä on paljon kaikkea turhaa sen lihan lisäksi? Ja mieluummin tietysti ruokin karvaisia kavereitani tuoreella hyvälaatuisella lihalla kuin pakastemössöllä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen kanssa sitä mieltä, että valmisaterioissa on kaikkea turhaa. Mutta taidankin kokeilla ensi kerralla ostaa tuoreena lihaa ja yms. ja kokeilla maistuisikö Nellille ne paremmin. :)

   Poista
 2. Meillä rakastetaan barf ruokia :D Itse jätin tässä vähän aikaa sitten kuivaruuat pois kokonaan koska värjäs parta karvat punertaviksi. Lihaisia luita en syötä hirveen useesti cassulle koska tuntuu että peräpäästä tulee tavaraa ihan liikaa jos antaa syödä lihaista luuta liian kauan. Yleensä annan syödä vaan puol tuntia liha luuta. Sitkeys palkitaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kateellinen :D Tykkäisipä Nellikin...
   Toivottavasti Nelli suostuisi edes luita syömään. :)

   Poista
 3. Teille olis haaste :) http://suklaasimmut.blogspot.fi/2013/09/haaste.html

  VastaaPoista
 4. Olivat luut, josta Nellillä meni maha sekaisin nii raaka-pakasteluita? Oliko nelli sitä ennen saanut raakaa lihaa?
  Kannattaa nykyisen ruuan sekaan laittaa ihan vähän raakaa jauhelihaa, jotta maha tottuisi siihen raakaan ja aina sitten pikkuhilja antaa enemmän raakaa jauhelihaa. Jos maha ei mene sekaisin jauhelihasta - ota vuoroon raaka-pakaste luut. Tämä sen takia, että maha on tottunut raakaan ja tällöin ei pitäisi mennä enää niin sekaisin raa'asta lihasta.

  Mun chihu on herkkävatsainen ja sillä meni maha sekasin kun annoi raakaa ruokaa, tämä siksi kun en ennen ollut antanut raakaalihaa. Aloin laittamaan ruuan sekaan raakaa jauhelihaa ja näin totutin siihen raakaan. Ostin raaka-pakasteluita ja pelkäsi, että maha menee ihan kuralle niistä - mutta kuinka ollakkaan, ei mennyt, koska massu oli tottunut raakaan. Nyt minulla on käytössä Mush Vaisto -raaka koiranruokaa, jota laitan entisen ruuan sekaan, ettei massu menis kuralle. Ollaan pikku hiljaa siirtymässä raakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ne luut oli raaka-pakastettuja ja Nelli ei ollut sitä ennen ainakaan meillä asuessaan syönyt koskaan raakaa.

   Kiitos vinkeistä! Täytyykin kokeilla tuota tottumista pikkuhiljaa Nellille, kunhan sen saisi edes syömään edes jotain raakaalihaa. :)

   Poista